maanantai 16. syyskuuta 2019

Tietä metsästämässä

(Kuva: Jari Kähkönen) Yläkuva esittää opaste-
karttaa, johon Metsästäjäntie on merkitty
punaisella kolmiolla. Alakuva on tarkenne
kyseisestä kartan kohdasta. Esitys on valmis-

tettu toimituksellisella kuvankäsittelyllä.
Täällä Metsästäjäntie, Kontiolahti. Seisomme vasta uudelleennimetyllä vanhalla kadulla, jota tosin ei välttämättä ole oikeasti olemassa. Käsitys perustuu yksinomaan tien laidassa sijaitsevaan vuokrarivitalon opastekarttaan, jossa voi myös olla painovirhe.

Opastekarttaa Kiveläntie 5:teen kaipasi ehkä joku ulkokuntalainen, kuten KELA-kyytiä ajanut taksikuski tai keikalla ambulanssistaan eksynyt ensihoitaja. Muu maailma ei olisi voinut vähempää välittää koko höskästä. Onko kadun nimi siis nyt muuttunut Metsästäjäntieksi yli 40 vuoden jälkeen ja mitkä ovat uudet talojen numerot?

Opastekartta ei ole virallinen liikennemerkki eikä kiinteistön omistaja päätä kadunnimistä. Fonectan karttapalvelun, Google Mapsin, Kontiolahden kunnan osoitekartan ja paikkatietopalvelun sekä Googlen hakukoneen mukaan koko kunnan missään kylässä ei ole Metsästäjäntie -nimistä katua.

Kadunnimiasiat Kontiolahdessa päättävä tekninen lautakunta ei ole käsitellyt asiaa ainakaan vuonna 2019. Ainoa kadunnimimuutos kuluvana vuonna koski toisaalla kirkonkylässä sijaitsevan Yläpihantien sivukatua, Käkitietä, mikä sekin perustui esittelyasiakirjojen mukaan teknisluontoiseen asemakaavan tarkistamiseen.

Nimivalinta sinänsä osoittaa hyvää perinnetietoisuutta ja jalostunutta makua, jonka ovat aiemmin jakaneet monet muutkin kunnat sekä kaupungit ympäri Suomea. Mutta kumpi lopulta voittaa, kun vastakkain ovat totuus sekä kaikkivoipuus? Ehkäpä tekijä todellakin tietää teknisen lautakunnan tahdon ennen toimielintä itseäänkin.

On olemassa kolme hallintotapaa: hyvä, venäläinen ja junttimainen. Ensinmainittu on lakeihin ja hyvään tapaan perustuva käytäntö valvoa hallintoa Suomessa. Venäläisessä Vladimir ja silovikit määräävät kaikesta. Junttimainen hallintotapa taas tiivistyy töksäytyksessä:”Mitä se [puhuteltu yksilö tai ryhmä tähän]:lle kuuluu?”

Viimemainitussa valtaa pitää tuntematon kaikenvaltias hahmo, jota kukaan ei koskaan näe. Hän sopii itsensä kanssa toimenpiteistä, mitkä toteuttaa sopivaksi katsomanaan aikana ja tiedottaa niistä vain itselleen. Muut ihmiset joutuvat aina tapahtuneen tosiasian eteen; he saavat tietää vasta, kun kaikki on jo valmista.

Täällä Metsästäjäntie, Kontiolahti. Tai sitten Kiveläntie.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.