torstai 5. syyskuuta 2019

Sen te edestänne löysitte

(Kuva: Jari Kähkönen) Liikkuva lakkovahtiryhmä valmistautuu yritysvierailuun
tes-shoppailua harjoittaneessa firmassa; näin olisin muistavinani tämän kuvan.
 

Näin muutaman iltamedian klikkiä jahtaavan ilkkuvan vihanyllytysotsikon; työntekijät eivät muka mahda mitään, jos työnantaja päättää vaihtaa työehtosopimusta. Höpöhöpö; se ei kuulkaas ole kuin CD-kakkuboksin tai ohjelmistolisenssin nettikaupasta ostaisi. Juttu jatkuu, koska ei voi lopettaakaan.

Kaikki ovat joskus ostaneet netistä jotain; mikäs sen mukavampi tapa järjestää elämänsä, mutta työehtosopimuksen solmiminen on jotain aivan muuta. En nyt mene neuvottelemiseen sinänsä; kuittaan vain että kiva olisi, jos asia on ensin valmiiksi sovittu. Niin, mitäänhän ei solmita elleivät molemmat sovi samansisältöisesti.

Solmimisen jälkeen työehtosopimus eli tes on joko normaali- tai yleissitova. Normaalisitova velvoittaa allekirjoittajia, liittyjiä, yhtyjiä tai tunnustaneita sekä niiden jäseniä mikäli olivat järjestöjä. Yleensä ovat. Ne ovat tavallisesti ammatti- tai työnantajaliittoja eli toistensa vastapuolia työmarkkinoilla.

Yleissitova velvoittaa kaikkia; tämän päättää sosiaali- ja terveysministeriön lautakunta todisteiden perusteella hakemuksesta. Kaikkein keskeisin kysymys on, että moniko työntekijöistä ja yrityksistä on sen tessin sopijajärjestön jäsenenä.  Ainoa, ei tule. Hyvä olisi jos voisi, ei kelpaa. Kattavin, nojoo. Yli puolen enemmistöä tulee tavoitella.

Tessin allekirjoittajan ymmärtävät kaikki, mutta moniko osaa edes arvata mitä tarkoittaa liittyjä? Se on esimerkiksi Ruotsissa joillain aloilla hyvinkin tavallista, koska siellä yleissitovuutta ei ole ja työnantajapuolella järjestäytymisaste vaihtelee. Ne kirjoittavat tuolloin hängavtal -nimisen paperin ammattiliiton kanssa.

"Mitään ei solmita elleivät molemmat sovi samansisältöisesti."

Suomessa taitaisivat sanoa vastaavaa kysyvälle, että liity toimialan työnantajaliittoon äläkä siinä saivartele. Tai että mikäs sinua estää tessiä noudattamasta; siinä, kirja käteen ja kysy loput teidän pääluottamusmieheltänne. Sanon näin siksi, koska kaikki ammattiliitot eivät tarjoa tes-koulutusta myöskin työnantajille. Pitäisi tarjota.

Eli työnantaja ei voi tuosta vain sanoa, että ensi tilinvälissä tessi muuttuu. Onko oikeutta soveltaa kyseistä sopimusta? Siihen tarvitaan muutakin näyttöä kuin pelkkä sana. Jos sanoo, etku tää toinen on halvempi ja joustavampi, saa naurun sekä pierun. Äläkä selitä elinkeinonvapaudesta mitään, jos todisteita sen käytöstä ei ole.

Kaikkein naurettavin tilanne on, jos työpaikalla noudatetaan jo jotain työehtosopimusta. Koska vaikka tes umpeutuu, se on viimeistä pilkkua myöden voimassa siihen asti kunnes joko uusi solmitaan tai edellinen irtisanotaan. Enkä suosittele irtisanomista; siihen loppuu työrauhavelvoite eli lakkoilla saa vapaasti. Palkka-ale ei siitä vielä ala.

En olisi töksäyttäyttänyt blogimerkinnälle otsikoksi Sen te edestänne löysitte, jos työelämä olisi reilu paikka missä oikeus voittaa aina. Että uusi työnantajaliitto sanoisi ettei ota yritystä jäseneksi, koska se on eri toimialalla kuin muut jäsenet. Että uusi ammattiliitto sanoisi, emme edusta yrityksiä ja noudattakaa sääntöjä olkaa hyvä.

Oikeasti työnantajaliitto on maksavista jäsenistä kilpaileva bisnes ja ammattiliittokin haluaa kaikki ystävät, rahat sekä vaikutusvallan minkä vain saa. Juuri siihen menestyksen suloiseen hajuun useimmat tämän maailman vääryydet perustuvat. TES-shoppailu on vanha asia, tähän olisi pitänyt jo keksiä keinot ajat sitten.

"Jos työelämä olisi reilu paikka missä oikeus voittaa aina."

Tätä varten tulisi olla menettelytavat työmarkkinakeskusjärjestöjen välisissä yleisissä sopimuksissa, jotka ovat pykälän tessistä ylöspäin tärkeydessä. Kuka ilmoittaa mitä kenellekin missä määräajassa sekä miten asia päätetään; näitä työkaluja olisi lähimenneessä kaivattu vaikka kuinka monta kertaa. Päätöksen tulee myös pitää.

Minä en kiellä yrityksiä keksimästä itseään uudestaan; siitä vaan, mutta jättäkää jo lopultakin duunareiden eväät syömättä sitä tehdessänne! Niin, kun nyt eletään sellaista kapitalismin vaihetta, että sorvia ei voi enää kovempaa ajaa tai se lähtee lentoon; siispä työn hinnan manipulointi on voitontavoittelun keskeisin pointti.

Siksi myös työehtosopimuslaki kuten sen nyt tunnemme sietäisi lähettää eläkkeelle sekä korvata uudella, koska tämä seniilidementti 73-vuotias on täysin ajastaan jäänyt. Eivät ihmiset ole kunnollisia, järjestäydy ja noudata sääntöjä, jos vain antaa mahdollisuuden. Kaivataan niin vanhojen pykälien päivitystä kuin täysin uusiakin.

Tarve oli kiusallisen selvä jo viimeistään silloin, kun maassa ei enää ollut kauppiaita, tehtailijoita, isäntiä, autoilijoita tai mitä nyt kussakin firmassa tehtiinkään. Tilalle tulivat bisnesmiehet, jotka ostivat, myivät, vaihtoivat, varastivat ja antoivat varmoja vinkkejä….Aivan kaikesta. Ennen sellaisia sanottiin huijareiksi.

"Mikä lienee älyämättömyyyden pohjimmainen syy?"

Työntekijät perustivat ammattiliitot siksi, että olisi joukkovoimaa eikä tulisi yksinään vahvemman työnantajan sortamaksi. Siksi ammattiliitot perustivat keskusjärjestöt, että todella isot asiat hoidettaisiin todella isolla joukkovoimalla; tarvittaessa vaikka valtakunnallisesti. Ja näinhän se vuosikymmenet toimikin.

Kunnes joku piru meni ammattiliittoihin, jotka eivät enää tuolloin kertoneet selvästi nimellään, että mitä porukkaa oltiin. Olivat kuulemma suurliittoja. No, sen edestään löysivät; keksittiin tuhat eri selitystä, että miksi tes-shoppailu sallitaan, mutta nolla keinoa sen lopettamiseksi. Mikä lienee älyämättömyyyden pohjimmainen syy?

Noloa kyllä, minä olen ruvennut luulemaan, että se on haluttomuudesta kiinni. Ei sunkaan? Kun oli sellainenkin asia kuin solidaarisuus, joka ei yhäkään ole vastaus pubivisan kysymykseen ”Mikä oli Puolan presidentti Lech Walesan poliittinen puolue”. Eihän sitä nyt toisille työläisille, tovereille, voi näin rumasti tehdä.

Tai sen te todellakin edestänne löysitte, kun teidän ammattikunnan, tessin tai liiton vuoro tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.