lauantai 30. maaliskuuta 2019

Puukkokeikka on vain ammattivartijalle kuuluva tehtävä

Joensuussa kauppakeskus Iso Myyssä otettiin kiinni huitova ja uhkaileva puukkomies, raportoi Karjalainen. Kiinniotettu on pidätetty ja tapausta tutkitaan aika rouheilla nimikkeillä, tekojen epäillään kohdistuneen vartijoihin kiinnioton yhteydessä. Tämä ei ole itsestäänselvyys; poliisin sisällä suhtautuminen työperäiseen väkivaltaan on aika omalaatuinen, asennetta myös tyrkytetään eteenpäin esimerkiksi vartijoille.

Tapahtunut olkoon niinikään opetus havaintojeni mukaan pahemman kerran pikkukaupunkilaisille joensuulaisille, joilla ei ole ymmärrystä minkälaisessa paikassa nyttemmin asuvat. Se näkyy tavassa, jolla asioihin suhtaudutaan ja mitä pidetään normaalina tai mitä ei. Kovin usein turvallisuutta vähätellään täysin aiheettomasti.

Joensuussakin yksityisen turvallisuusalan on pidettävä huoli, että varusteet, pätevyydet ja vuorojen henkilövahvuus ovat ajan tasalla. Jos joku valmius; yksi per yksi vuoro tai makaaminen kotona punkan pohjalla puhelimen päässä on ennen riittänyt, näin ei todellakaan ole enää. Jos puhuu, pukeutuu ja käyttäytyy kuin olisi turvallisuutta tekevä; sietää annettu oletusarvo myös kyetä toteuttamaan käytännössä.

Jos joku vetää esiin puukon, yrittää lyödä sillä muita ja uhkailee; se on on kovan luokan vartiointitehtävä, jossa pärjäävät vain oikeat ammattivartijat ja -järjestyksenvalvojat. Siitä on kyse, kun tuotetaan turvallisuuspalveluita; ei kaikenlaisesta muusta "ihankivasta", jota tämän kaikkein olennaisimman ohessa on myöskin harrastettu. Ei sekään väärin ole, mutta tärkein asia ensin.

Ja lopuksi puukkokeikasta kilikaliin siirtyen; todetaan että terveysasema onkin puoli viikkoa kiinni murron takia, kun paikan suojaus oli mitä oli tai ilmeisesti ei ollut ihan sitäkään. Kaikkein kriittisimmillään ammattimaisen ja tuloksekkaan turvallisuuspalvelun merkitys on juuri siinä, että kykeneekö se turvaamaan suojatun toiminnan jatkuvuuden vai ei. Tai edes minimoimaan keskeytyksen ja häiriön.

PÄIVITYS 30.3.2019 kello 22.35: Vaihdettu otsikko paremmaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.