torstai 28. maaliskuuta 2019

Jatkossa vartijaksi vain ammattikoulun kautta, kiitos!

Vantaan Tikkurilan Prismassa loppuvuonna 2018 sattunut vartijan puukotus osoittaa, että on tullut muutoksen aika. Länkytys heikosta koulutuksesta saa luvan loppua, jos se ei johda käytännön tekoihin, mitkä oikeasti parantavat ammattiin opiskelevien työelämävalmiuksia. Nimenomaan, 120 tunnin ”vartijan koulutuksen” on loputtava.

MTV:n Rikospaikka-ohjelman jutussa näytettiin valvontakameran tallennetta kiinnioton alkuvaiheesta. Kohta puukotettava vartija otti tulevan puukottajansa kiinni näpistyksestä epäitynä, tarttui tähän nyttemmin kuljetusotteeksi kutsutulla talutuksella ja lähti viemään työtilaan asian selvittämiseksi.

Huh-huh. Tartutaan kiinni miksi, milloin ja mistä sattuu. Todennäköisin vahvempi käsi jäi juomapulloa pidellen näkymättömiin vartalon sekä seinän väliin. Epäiltyä ei kuitenkaan siirretä niin että molemmat kädet tulevat näkyviin, eikä oteta hallintaan niinkuin maahan kaatamista tai seinää vasten laittamista nykyään sanotaan.

Saati sitten, että kävellessä huolehdittaisiin riittävästä turvallisuusvälistä itsen ja toimenpiteen kohteen välillä. Että nähtäisiin mitä käsillä tehdään, sekä ehditään reagoida jos tilanne kärjistyy. Asia on nimittäin niin, että puukotus on hyvin nopea juttu, eikä siinä muuten ehdi tehdä mitään. Voimankäyttövälineet jäävät koteloihinsa.

Kun puukon näkee, ensitöikseen pitää varata itselleen reaktioaikaa eli tönäistä, monottaa, heittää päin esineellä tai vetää hyökkääjän eteen mikä tahansa este. Ja sitten tartutaan niihin voimankäyttövälineisiin, jotka tässä tapauksessa tulevat todellakin kipeään tarpeeseen. Muuten on henki höllässä.

Vartija ei kuuntele lässytystä eikä katsele vetkuttelua tai rimpuilua. Jos edes tätä ilmenee, käsirautojen pitää rapsahtaa toimenpiteen kohteen ranteisiin. Ammattilainen ei jossittele, että kyllä se siitä. Eikä petä itseään, että venkoilun takana ei muka aina ole syy mitä peitellään, ja ettei tilanne voisi pahentua. Jos pahenee, reaktio kovenee.

Vartijaksi ei pidä enää olla mitään asiaa ilman 2-3 vuotta kestävää Turvallisuusalan perustutkintoa. 120 tunnin ”vartijan koulutus” joutaa kadota maan päältä. Työelämässä oleva, jolla ei ole peruskoulun jälkeistä koulutusta voisi suorittaa ammattitutkinnon; asiantuntijaksi, esimieheksi tai yrittäjäksi tahtova tähdätköön erikoisammattitutkintoon.

Ammattikoulussa voimankäyttöä pitää opettaa niin paljon ja niin perusteellisesti, että se mitä Tikkurilan Prismassa tapahtui ei enää toistu. Koulutuksen on oltava realistista, eli kaikki tarpeellinen on valmistuttuaan kyettävä tekemään yhtä hyvin yksin kuin kaksinkin. Tämä on vasta alkua, muutakin korjattavaa riittää kyllä.

Kenelläkään ei ole myötäsyntyistä oikeutta halpaan ja helposti korvattavaan työvoimaan, mikä tekee tottelevaisesti kaiken mitä sanotaan; olipa se turvallisuuspalvelua tai ei. Jos jakaa kortteja, merkkejä, välineitä sekä valtuuksia; vastaa siitäkin että niitä osataan käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.