maanantai 25. maaliskuuta 2019

Kadun laki näyttää ruman totuuden yhteiskunnastamme

Kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmed(vas) joutui väkivallan kohteeksi Itäkeskuksen metroasemalla Helsingissä. Siis, Se Tavallinen Tarina, joka tapahtui Siinä Tavallisessa Paikassa. Ja näitä on monta, tätänykyä.

Kyllä minä tiedän kuinka tämä meni Suomessa. Alun 30 vuotta sitten poliisi valvoi esimerkiksi liikenneasemia paikanpäällä sijaitsevasta toimistosta käsin. Jos siis ei oltu pienessä kylässä, jonka keskustassa poliisiasema ja liikenneyhteys olivat naapureina. Isossa kaupungissa paikkoja oli monta, mutta niitä kierrettiin usein.

Tuolloin ei ollut mitään ”toimistomaijoja”. Siis näitä pakettiautoja, joiden tiloista enimmän vievät penkit, pöytä, tietokone ja printteri. Mustan maijan ainoat hyvät paikat kuuluivat kuljettajalle, apumiehelle ja johtajalle auton etupäässä. Kaikki muut matkustivat kaltereiden sekä lukkojen takana epämukavilla vanerilevypenkeillä istuen.

Nuo kirjaimelliset kaappiautot ajoivat lenkkiä, paikat tiedettiin ja tekijätkin olivat pääosin tuttuja. Kun kehitys oli ollut huipussaan; edellä kiersivät siviiliasuiset poliisit siviiliautoilla, jotka ilmoittivat poliisiradiolla että mistä kukin oli haettavissa. Heidät pistettiin putkaan, jotta tekeillä ollut rikos tai häiriö jäisi tapahtumatta.

Marginalisoituja ihmisryhmiä on monta, mutta kadun viemät eivät ole kadonneet minnekään. Heidän kanssaan ei kannata tehdä tuttavuutta, koska lopulta käy aina huonosti. Länkytys poikki ettei tarvitse komentaa irti, ja tilanne päättyy poistumiseen. Mutta kenestä on käskyttäjäksi? Paras oppia pitämään puolensa.

Kadun lain piirissä oleva eläjä hakee vaistonvaraisesti heikoimman vastuksen, jota sortaa, ryöstää sekä hakkaa. Sellainen ei tietäisi mitä rasismi -sana tarkoittaa, mutta havaitsee kyllä aina hierarkiat ja tekee todellakin pahimpansa saadakseen oman osansa saaliista sekä ”huvista”.

Suldaan Said Ahmedin kokema ruma ja väkivaltainen epäoikeudenmukaisuus osoittaa siis ikävästi, että kun kuri jäi taakse niin sinne meni myöskin turvallisuus. Kaikkien yhtäläinen ihmisarvo taas ei näemmä ole vielä tullut matkalla vastaan.

Jos jutun tutkinta ei lopu rikosilmoituksen kirjaamiseen vaan tekijät saadaan kiinni, käräjät odottavat ehkä vuoden-parin päästä. Siellä taas näissä jutuissa yleensä tuomitaan yhteinen sakkorangaistus, jos siis useampi kuin yksi syytekohta menee läpi oikeudenhoitoviranomaisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.