Luin Helsingin Sanomien pääkirjoituksen, joka oli yhdetekevä lirularu väitetystä perusturvauudistuksesta – työttömyysturvan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki sekä toimeentulotuki ja asumistuki yhdistettäisiin yleistukena. Hanke olisi kuulemma kestävyyslaji. Vain olennainen jäi huomiotta.
Hyvinvointivaltiomme on karkeasti yleistäen sanottuna huolenpitävä, osa-rahastoiva, syyperustainen ja yleiskattava. Se tarkoittaa esimerkiksi, ettei ole syntymäetuoikeuksia eikä liioin maksetakaan vain itselleen ja omille rakkailleen. Kaikki ihmiset kaikissa elämänvaiheissa ovat mukana niin maksaen kuin saadenkin.
Hyvinvointivaltiota on aina haukuttu väitetystä luukulta toiselle juoksuttamisesta ja tilkkutäkkimäisyydestä; sekä sanottu yhteiskunnan turvaverkossa olevan katveita, joiden läpi avuntarvitsija saattaisi pudota kohtalokkain seurauksin. Niin; halusitko oikeasti parempaa sosiaalipolitiikkaa vai romuttaa vallitsevan yhteiskunnan täysin?
"Kaikki ovat mukana hyvinvointivaltiossa niin maksajina kuin saajinakin. Halusitko parantaa vai romuttaa sen?"
Kirjoitan usein tarkoituksella sosiaaliturvan kaltaista vanhanaikaista sanaa käyttäen, koska pyrin väittelemään yhteiskuntakäsityksestä. Moni romuttaja ei nimittäin joko itse tiedä lainkaan, mitä on tekemässä tai vaikenee häveliäästi. Missä on muka päätetty, että ”on sovittu”, jolloin keskusteltavaa ei enää ole?
Mielellään pimitettävä yhteiskunnallinen mullistus tiivistyy tähän myönnettävästi amerikantuontia oleva kolmen kärkeen: sosiaaliturvan romutus, työmarkkinoiden uusjako sekä yksityistäminen ja sääntelynpurku. Haluttaisiin olla keskustelevinaan tekemisen käytännöstä; ei lopputuloksesta.
Mokomassakin yleistuessa päästetään siis ensitöikseen irti huolenpitovelvoitteesta, ja sen jälkeen tosiasiallisesti myös yleiskattavuudesta, vaikka nimi toisin vihjaakin. Lisäksi; missä edistys, jos ennen oli vaikea yhdistää useampi etuus toisiinsa, mutta nyt ostovoima alkaa nopeasti jäädä jälkeen, kun yksi etuus muka kattaa monta asiaa?
"Missä edistys? Yleistuessa päästetään ensin irti huolenpitovelvoitteesta ja sitten yleiskattavuudesta."
Niinikään; jos ennen luukkuja oli useita eikä yhdeltä saanut kuin yhden asian, mutta nyt rikkinäistä elämää elävälle lyödään könttäsumma käteen, ei sekään ole kovin kaksinen ”järjestelmä”. Hyväntahtoisesti voisi ajatella, että joku täysi pelle siinä vain fantasioi kuinka itse hoitaisi asiat omalta kohdaltaan.
Sellaisia ovat keskiluokkaiset tyypit, joilla itsellään ei joko ole koskaan mitään oikeita ongelmia ollutkaan, tai niistä on selvitty omalla neuvokkuudella ja verkostoilla, minkä lopputuloksena yksilö muuttui erittäin omavoimaiseksi. Kun voisi myös sanoa kova, epäempaattinen sekä itsekeskeinen.
Yhteiskuntakäsitys on nimittäin osa maailmankuvaa, joka taas on yksi inhimillisen identiteetin muodostava peruskäsitys. Sinussa on siis jotain perustavanlaatuisesti vialla, jos ihan oikeasti kiistät kaikkien yhdenvertaisuuden etkä liioin suo heille ihmisarvoisen elämän perusedellytyksiä.
"Sinussa on jotain vialla, jos kiistät yhdenvertaisuuden etkä liioin suo kaikille ihmisarvoisen elämän perusedellytyksiä."
Tosin; kun puhutaan politiikasta, on myös mahdollista, että oikeasti äänessä on pelkkä puhuva pää, jonka niin kutsutut mielipiteet vaihtuvat kuin Orwellin 1984:ssä konsanaan. Demokraattinen sentralismi ja pikaluku ovat pelkkiä menetelmiä; jokainen päättää itse käyttääkö niitä järjestötyöhön vai diktatuuriin.
Niinikään; jokainen oikea intellektuaali todellakin katsoo, ettei mikään ajatuksensa ole koskaan voimassa kauempaa kuin uudelleenajatteluun asti, mutta tähän ei oletusarvoisesti kuulu moraalittomuus, selkärangattomuus eikä heikompien sortokaan. Ideologisuus ja puhdasoppisuus ovat myös jotain ihan muuta.
Eikö olisikin noloa, jos joku ei oikeasti ole paha ihmisvihaaja vaan pelkkä toisten ohjailema kahdella jalalla kävelevä näyttöruutu-bluetooth -kaiutin? Siksi niillä on niitä ”salaseurojaan” ja kokouksia mitä kukaan paitsi sinne kutsuttu ei saa seurata. Että höpelöt luulisivat olevansa erikoistapauksia sekä tietävänsä enemmän kuin muut.
"Eikö olisi noloa, jos joku ei oikeasti ole vihaaja vaan pelkkä toisten ohjailema näyttöruutu-bluetooth -kaiutin?"
Hyvinvointivaltio oli kunnianhimoinen yhdenvertaisuus- ja demokratiahanke. Se ei sopinut kaikkien suunnitelmiin, koska he halusivat pitää omistuksensa, asemansa sekä valtansa itsellään. Nythän nimittäin kenestä tahansa olisi – ihan oikeasti – voinut tulla mitä tahansa. Luokatkin olisivat pian korvautuneet sosiaalisin kerrostumin.
Ihmisille luotiin yleismaailmalliset ihmis- ja oletusarvoiset perusoikeudet eikä heidän tarvinnut osoittaa kiitollisuutta kenellekään miellyttämällä tätä. Moista en varmasti olisi tullut itse ajatelleeksikaan ellen olisi äsken katsonut Kipupisteen jaksoa 2/3. Kiperimmillään tämä periaate on, kun puhutaan yhteiskunnan heikoimmista.
Mutta niinhän senkin kanssa kävi, että hyvinvointivaltio omittiin yksityisomaisuudeksi ellei suorastaan ”rahaa jakavaksi taikaseinäksi”. Iänkaiken olleet moralismit, rasismit, heikompien sorto ja vastaavat ällötykset kukkivat yhä. Siksi moni, jota vailla hyvinvointivaltiota ei edes olisi olemassa; nyt sitä purkaakin.
"Ihmis- ja perusoikeuksien tulon jälkeen ei tarvinnut enää osoittaa kiitollisuuttaan. Nyt saajat itse purkavat hyvinvointivaltiota."
Voinhan minä senkin kirjoittaa – kun tämä kerran menee omaksi huviksi nettiin vailla merkkirajaa – , että miksi hyvinvointivaltio halutaan purkaa. Aika ajoi ohi. Viimeistään postsovjettilaisessa maailmassa ei ole enää 30 vuoteen tarvinnut hyvitellä ellei suorastaan lahjoa omaa kansaa rauhalliseksi vallankumouksenpelossa.
Uskoikohan kukaan muuten koskaan oikeasti, että sosiaaliturvan olemassaolon syy oli tuottavuuden lisääminen? Tämähän oli se seuraava veto samasta teemasta. Ajatus olisi laajasti läpilyödessään nivonut käsitteen erottamattomaksi osaksi sekatalousjärjestelmää elävää länsimaata, joksi Suomikin siihen aikaan katsottiin.
Mutta sitten alettiin esittää oman onnen seppää, ostaa itsensä onnelliseksi ja äänestää kuin oltaisiin todellista sosiaaliluokkaa ylempiä. Tai harjoittaa yksilöllisiä elämäntyylejä sekä heimoutua. Nyt pahainen työsuhteinen haalariperse esiintyy kuin olisi jotain herrallisten aatelista säätyä, kun haukkuu – yhtään ketään – elätiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
OHJEET
Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.
Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.
Pysy asiassa.
Ole asiallinen.
Älä chattaile.
Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.
Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.