sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Tekopyhyyden, vastuunvälttelyn, haitanminimoinnin ja pimityksen monumentti

(Kuva: Jari Kähkönen) Kuvasta on poistettu vessanseinäkirjoitus, joka vaikutti liian todennäköisesti sisältävän todellisen henkilön etu- ja sukunimen.
Katsokaapa tätä kuvaa ihan huolella ja koettakaapa huviksenne arvata, että mitä se esittää? Kuvassa on Kontiolahden koulukeskuksen 18 vuotta täyttäneiden ei-koulualueella sijaitseva tupakkapaikka. Se sijaitsee Karpalokaaren hallin takana metsän laidassa, jonka toisella puolella – hyvän matkan päässä tosin – on kirkko.

On tahattoman koomista, että minäkin havaitsen sen vasta nyt. Näin kävi, koska itselläni on hyvin harvoin mitään asiaa tuolle syrjäkulmalle ja kyseinen rakennelma on noin harva sekä pääväriltään vaalea. Yksi lähde, jonka tietoja en jaksa ilmaista blogia varten tarkistaa; väitti, että koululaiset tupakoivat siellä.

Kylläpä ovat tekopyhyys, vastuunvälttely, haitanminimointi ja pimittäminen sopivan monumentin saaneet; on tästä kaikkinensa pakko todeta. Että; ei sitten voitu kieltää täysi-ikäisten tupakointia eikä koulualueelta poistumista, mutta siellä tupakointi on taas rikkomus, josta virkamiehen on lakimääräisesti pakko tehdä ilmoitus poliisille.

"Kylläpä ovat tekopyhyys, vastuunvälttely, haitanminimointi ja pimittäminen sopivan monumentin saaneet."

Mutta ei sekään näemmä käy, että täysi-ikäisetkään polttavat missä tahansa. Jokuhan voisi nähdä ja paheksua; jos ei muusta keksisi valittaa niin kokoontumisesta sekä roskaamisesta ainakin. Näinollen on kuviteltu tavoitettavan kaikki maalit yhtä aikaa, kun mokoma historiallisen yleisen pisuaarin näköispainos on asennettu tuolle syrjäkulmalle.

En minäkään muuten, mutta kun laitoksessa on valitettavasti suora maayhteys, sen rakenteet ovat puusta ja sijainti noinkin lähellä metsää sekä ruohikkoa. Niinikään; onko pelastuslaitokselta sekä työsuojelusta tarkistettu, että tupakkapaikka ei yhäkään ole liian lähellä rakennusta eli Karpalokaaren urheiluhallia?

On tämä tupakointikehä kyllä eittämättä kovin karjalaisen näköinen ratkaisu; ollaan vähän olevinaan niinkuin, mutta ei silti mitenkään oikeasti. Että mitä nyt suotta tärkeilemään tai tekemään asiasta numero, koska sehän tulee kalliiksi. Kyllä pitäisi; mokoma toteutus on yhtä suurta turvallisuusriskiä alusta loppuun asti.

"Tupakointikehä on kovin karjalainen ratkaisu; ollaan vähän olevinaan kuin, mutta ei silti mitenkään oikeasti."

Jo kirjoittamani lisäksi paikka muodostaa näkösuojan, jossa tehdä vaikka mitä tämänmaallista pahaa. Miten tupakointikehää valvotaan; kuinka sen käyttö tarvittaessa estetään niin kouluaikojen ulkopuolella tai tarvittaessa kokonaankin? Ainakin seiniensä sisäpuolelle olisi toisinaan hyvä vilkaista.

Käytän nimittäin sanoja ”yleinen pisuaari” tarkoituksella; seinät ovat täynnä lähinnä vessanseinäkirjoituksiksi luokiteltavia tiedonantoja ja lyriikkaa. Yhtä seinää en jaksanut sanotusta syystä kuvata lainkaan ja toisesta piti retusoida pois kaksi sanaa, jotka olivat liian todennäköisesti jonkun oikeat etu- sekä sukunimi.

Luulisi, että samalla vaivalla olisi voinut asvaltoida, betonilla valaa tai kivetä alan maata, johon olisi asennettu sopiva määrä mahdollisimman huonosti palavaa materiaalia olevia ulkotuhkakuppeja. Niinno; sehän tietysti tekisi kaikesta virallista, näkyvää ja varmasti lisäisi jonkun töitäkin. Siispä; vähät turvallisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.