tiistai 19. marraskuuta 2019

Armeija ei myönnä mitään eikä pyydä anteeksi

Yhä harvempi vaihtaa armeijan reservistä siviilipalvelukseen – Reserviläiskirjeen aiheuttama tilastopiikki näyttää jääneen taakse, otsikoi Sunnuntaisuomalainen Maarit Vaaherkummun jutun Karjalaisessa lokakuussa. Kuule; sinulla voi olla näkökulma, mutta jos perusteet siihen puuttuvat, olet vain asenteellinen.

”Reserviläisiä on tänä vuonna hakeutunut siviilipalvelusvelvollisiksi hieman vähemmän kuin viime vuonna. Siviilipalveluskeskukseen oli perjantaihin mennessä tullut tieto tältä vuodelta 295 hakemuksesta, kun viime vuoden tammi-lokakuussa niitä oli 330 ja koko vuonna 376”, kuuluu jutun ensimmäinen kappale.

Ja humppahumppahei, mitä minä juuri pääsin sanomasta asenteellisuudesta? Otsikko on katteettomuuden rajoilla kulkeva vääristely. Näyttöä oli ehkä hakijamäärän vakiintumisesta, mutta teksti väännettiin lyömään sivareita, koska keskimääräisen lukijan arvaillaan suhtautuvan heihin kielteisesti. No, herättäähän tämä keskustelua!?

Jutussa kirjoitetaan:”Kesällä voimaan tullut siviilipalveluslain muutos antaa täydennyspalvelukseen hakeneelle takaportin, jos hän tulee katumapäälle. Vaihtoa takaisin Puolustusvoimien reserviin voi hakea ennen täydennyspalveluskoulutuksen aloittamista ja vain kerran.” Mikäs uutinen tämä on; ainahan sen on voinut tehdä!

Eli, olennaista journalismissa ei ole mitä tiedät, vaan mitä sinun luullaan tietävän? Siis, uudelleenpaketoit samaa vanhaa sanonkomämitä, ja myyt niille ketkä eivät jo käsitä kuinka peli toimii? Hetkinen! Eihän tuossa enää puhuta mitään 28 vuoden yläikärajasta, jonka minä kyllä muistan.

Katsotaanpa siviilipalveluslain 100 §:ää. Viikkoa ennen vappua, eli hahaha ”kesällä”, tuli tosiaan voimaan uusi pykälän muotoilu, jossa reservinsivarilta poistetaan paluun yläikäraja, mutta nuorisosivarilta ei. Tämähän on ihan silkkaa armeijan edunvalvontaa. Kehtasivat vielä perustella muutosta yhdenvertaisuudella!

Armeija on armeija; se ei myönnä mitään eikä pyydä anteeksi, joten reaktiokin vuoden 2015 reserviläiskirjemokaan tuli viiveellä ja mutkan kautta. Tämä on pelkkä järjestelmän itsesäilytysliike; keino yrittää normalisoida tilanne ja estää reservin hupeneminen käsiin. Nyt useampi lähtevä voi vähin äänin anoa pääsyä takaisin.

Armeijassa ihmisellä on näet vain välinearvo. Se järkeillee, että korkeintaan kakskasilla nuorisosivarilla ei ole muuta annettavaa kuin nuoruutensa; koulutettu ja kerrannutkin reservinsivari taas on jo henkilöresurssi. En yksinkertaisesti ymmärrä, että miksi kukaan ajatteleva ja tunteva ainutkertainen ihminen antaa kohdella itseään näin.

No, ”yleinen asevelvollisuus” onkin elämää suurempi myytti, josta ei saa sanoa ikäviä totuuksia julkisesti kovaan ääneen, koska muuten ihmiset suuttuvat. Eikä armeijakaan voi tulla nähdyksi hylättävänä kelvottomana. Tästä jos poiketaan askelkin mihinkään suuntaan, saattavat pian niin asevelvollisuus kuin armeijakin olla entisiä.

Ja sekö sitten olisi suurikin vääryys tai peräti koko yhteisen isänmaamme turmio?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.