maanantai 4. marraskuuta 2019

Älä aikaile, varustaudu oikein ja varmista että tiimi toimii

(Kuva: Jari Kähkönen)
Itä-Suomen poliisi tiedottaa kahdesta järjestyksenvalvojaan kohdistuneesta pahoinpitelystä menneenä viikonloppuna Pohjois-Karjalassa. Määrä on poikkeuksellinen ja sitäpaitsi tapaukset ovat jokseenkin liian samankaltaisia, jotta asian voisi vain antaa kulkeutua unohduksiin uutisvirrassa.

Liperin tapauksesta näkee valitettavan selvästi, että tänään suomalainen ei ole hiljaa, istu paikallaan ja pidättäydy hakemasta itselleen hankaluuksia. Ilmiö ei ole uusi; vastaavia outoja rutiinin rikkoutumisen, perusturvallisuudentunteen häiriintymisen sekä "erityisherkkyyden" seurauksia on nähty yhä enenevässä määrin jo parikymmentä vuotta.

Siksi toimenpidettä suorittaessaan ei saa aikailla; olkoon se mikä hyvänsä. Ensin keskustellaan, mutta sen loppuessa toimitaan. Toiminnan pitää olla samaan aikaan empimätöntä, mutta harkittua. Mitä enemmän aikaa yhteen toimenpiteeseen käytetään; sen pidempään olla poissa valvonnasta ja varmemmin tilanne kärjistyy.

Asia on sitä akuutimpi kuin mitä vähemmän järjestyksenvalvojia on töissä. Huutaminen ja suunsoitto on kaiken pahan alku. Sekin mikä ei välittömästi mene väkivaltaan, johtaa kovin usein jännityksen kiristymiseen ja vähintäänkin syövyttää yksittäisen järjestyksenvalvojan ihmisyyttä hitaasti. Aliarviointi on vaarallista.

On siis varottava, että mitä laskee puheessa läpi huumorina, koska nämä vitsit eivät ole harmittomia. Ärähdykselläkin on ehdottomasti paikkansa. Fyysiseksi mennessään taas pitää nopeasti päättää, että kumpaan suuntaan käsillä oleva toimenpide menee. Saa päästää irti ja odottaa apuvoimia, jos se on parempi vaihtoehto.

Jos päättää jatkaa, tarttujia sivalletaan kynsille ja seuraavaksi heidät pysäytetään joko potkaisemalla, lyömällä patukankärjellä nivusten-vatsan suuntaan tai tönäisemällä lujasti. Jos ennen ei saanut aikailla, nyt tuli kiire ja kipakasti sittenkin; poistettava äkkiä ulos tai kiinniotettava sinne missä häntä on tarkoitus pitää poliisia odottamassa.

Niinpä. Ovatko varusteet kunnossa? Valitettavan usein asioita ymmärretään tarkoituksellisesti nurinniskoin; kyky pärjätä erityistilanteissa ei mitätöi asiakaspalvelua eikä etenkään päinvastoin. Ja kaikki typeryydet taisteluliiveistä sekä kauheista pampuista voi niinikään pitää itsellään. Kyllä ammattilaisuus näkyy.

Joensuun keskustassa taas oli kiusallisen ilmeistä, että tiimi ei toiminut. Joko siellä lyötiin suorittajaa tai ovivuorolaista; sejasama oikeastaan kumminpäin kaikki tapahtui. Pitää olla selvät käytännöt eikä pois lähtemisen tapaa päätettäessä saa hassutella tai pettää itseään. Kommunikaatio on tärkeää; jokasuuntaan.

Kaikki alkaa arvoista. Asiakasta ei tarkoituksella eikä välinpitämättömyydestäkään nolata, pelotella tai retuuteta edes poistettaessa ja kiinniotettaessa. Jos ilta loppuu ennenaikojaan, se tapahtuu niillä tavoin kuin asia vaatii. Saa kävellä itse, mutta taluttaakin voidaan; otteet pitävät koko matkan, ja ulos päästyä siellä myös pysytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


OHJEET

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.

Pysy asiassa.

Ole asiallinen.

Älä chattaile.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.

Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.