Tietäisipä, että ovatko väitteet Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan työkuormituksesta totta. Se voisi todellisuudessa olla turvallisuusongelma, joka vaatii parlamentaarisen immuniteetin tilapäistä murtamista. Tämä demokratian suojamekanismi ei ole häirikköä, uhkaajaa tai rikoksesta epäiltyä varten.
Niinikään; kyse voisi yhtä hyvin myös olla työympäristöongelmasta, mutta suoran kansanvaalin tulos ei tietenkään koskaan oikeuta kuormittavaa ja sairastuttavaa työympäristöä. Taitanee olla niin, että siitä ei ikinä seuraa hyvää, jos jonkun pitää olla samanaikaisesti oma työnantajansa ja myöskin säädellä itse itseään täysin.
Eduskunta ei kyllä silti ole ihan normaali työpaikka eikä poliitikkokaan tavanomainen ammatti. Mitä jos esitetty on silkkaa poliittista pelinpitoa? Ei se ole mahdoton ajatus, sillä onhan tapahtumapaikka sentään hieman katsantokannasta riippuen joko maan korkeinta päätösvaltaa käyttävä elin tai suorastaan koko lainsäädäntövalta.
"On pidettävä mielessä, että Eduskunta ei ole ihan normaali työpaikka eikä poliitikkokaan tavanomainen ammatti."
Etenkin yksittäisen valiokunnan tapauksessa on hyvä kysymys, että missä Eduskunnan velvollisuus tasapainottaa hallitus päättyy ja puoluepoliittinen partisaanisota alkaa. Keveyteni ynnä kärkevyyteni älköön pettäkö; tämä on tavattoman vaikea periaatteellinen asia. Halu pitää järjestystä kääntyy helposti saneluksi.
Ainakin ongelmatilanteen pysymisen kannalta on iso plussa, että valiokuntien kokoukset ovat salaisia, vaikka senkin piti kyllä alunperin taata valtiopäiväasioiden sujuva ja joutuisa käsittely. No, tässäpä on Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aholla (ps) puhdetta kerrakseen. Kaikkien katseet kohdistuvat nyt häneen.
Jos siis Halla-aho on oikeasti päivänpolitiikan yläpuolelle – valtiomiesten joukkoon – nouseva merkittävä johtaja, jolta ei vain voi – vaan suorastaan tulee – edellyttää ratkaisuehdotusta näin isoihin ongelmiin. Enkä kyllä olisi tästä alkuunkaan varma, mutta annan kuitenkin yhden pisteen valiokunnan kokouksen seuraamisesta.
"Missä Eduskunnan velvollisuus tasapainottaa hallitus päättyy ja puoluepoliittinen partisaanisota alkaa?"
Olen epäluuloinen enkä osta sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laihon (kok) YLE:n Politiikkaradiossa esittämää ajatusta tästä. Kyllä nyt taidetaan sittenkin yrittää jotain Suomeen sopimatonta ja ei-kenenkään ei-missään valtuuttamaa epämääräistä hommaamista pelkkiin päivänpolitiikan tarpeisiin.
Eduskunnasta ehkä käynnistyvä sosiaalin ja terveyden kahtiajako ei ole pieni asia. 50 vuotta on menty päinvastaiseen suuntaan – sosiaalihuolto muuttui ensin sosiaaliturvaksi ja lopulta perusturvaksi yhden hallinnon alla. Sote on sote syystäkin eikä hallintojen väliseen rajapintaan pidä palata kevyesti.
Suomessa ei kaivata mitään – terveisiä enemmistöparlamentarismista olevaa – sanelua tai pitkälti tekaistujen menettelytapariitojen kautta käytävää – ”maan ja kansan totta identiteettiä” koskevaa – kulttuurisotaakaan. Lakeja ei eteen heittämällä säädetä, mutta ei sote-valiokuntakaan kyllä ole koko Eduskunta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
OHJEET
Tätä blogia voi kommentoida vain suomen kielellä.
Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä.
Pysy asiassa.
Ole asiallinen.
Älä chattaile.
Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista.
Toistuva ohjeiden vastainen kommentointi johtaa toiminnon sulkemiseen.